Understanding the science

For over six years we’ve been assisting an intergovernmental scientific organisation with developing a modern collaborative work environment for their expanding workforce. We helped the client journey from business strategy through to selection of teams and the design development of a highly sustainable, high-quality and healthy workplace. As the design is now well underway we thought it was about time we started telling this story.

Our client is a world-leading scientific IGO whose current location is a 1979 purpose-built facility. With changes made over time, this site now accommodates the centre’s 360 staff from more than 30 countries. As the building is reaching the end of its useful life and further expansion on the way, we were brought in to help.

We undertook extensive consultations with multiple client internal working groups and committees. The outcome of this, as well as other analysis and research, was a functional brief describing the scope and quality of a new development alongside the client’s ambitions. Now we knew what they needed; the next bit is how to design, procure and build it.

A true council and community vision

Over the last few months, we’ve been busy immersing ourselves in London’s Borough of Redbridge. We’re working with the local council to realise their transformative community hub programme. As the first stage of this process is coming to a close, and the next just starting, we thought it’s about time to share a little about this exciting project.

The project is an ambitious integration of council community services with voluntary groups and residents into six state-of-the-art community hubs locations. The aim is to help solve the borough’s challenges together with the wider community as well as consolidate dispersed council services.

The first stage of this project has involved an in-depth review of existing council community services and partnerships, one-to-one consultations with council and partner stakeholders and an extensive public engagement process. As a result of all this, we worked with the council in identifying opportunities and developing recommendations for the future community hubs. These ideas will now be tested by the project steering groups.

The next stage is to form an evidence-based functional brief based on the input from the council, their partners and residents. This brief will be an integral part of the business plan which needs to be signed off by the cabinet before starting the next stage of the project.

It’s inspiring to meet such enthusiastic people and work with a client who cares about the project and community. We’re very excited to be part of a team aiming to deliver truly forward-thinking step change from needs-based services towards an offer built around real people’s potential for self-healing and finding meaning within the community; be it through volunteering, learning or information.

Let’s talk about Lambeth

Lambeth Town Hall and Civic Centre has been a high achiever since it’s completion. We worked with our sister company, Cartwright Pickard, to create a healthy working space desperately needed by Lambeth Council. The project consolidated the council’s core office buildings from fourteen offices, spread across the borough (some not in the best condition), to two light and airy workplaces designed for people. This move not only helped improve the well-being of staff and building users but saved the taxpayer £4.5m a year as well as reducing the organisation’s carbon footprint by two-thirds. With such success, it’s no wonder this project has already been winning awards!

To date Lambeth Town Hall and Civic Centre has been shortlisted for 5 awards and won the Constructing Excellence SECBE – Preservation and Rejuvenation Award, the prestigious RIBA London Award and, only last week, the Office Agents Society Development Award – Best New Build Office. We are pleased to have worked with an amazing project team and client to achieve such a fantastic building.

You can find out more information about the project and our involvement here.

Award winning workplace design

We are delighted to announce that Northamptonshire County Council’s headquarters ‘One Angel Square’ has won the RIBA East Midlands Award 2018 and the RICS award for Best Commercial Building in the East Midlands Region.  It was also shortlisted for the BCO Awards.

Having written the clients brief in 2011 and then been a key member of the client’s project team to completion in 2017, overseeing the BDP/Galliford Try delivery teams, we are thrilled for NCC, BDP and all those involved in this significant workplace project.

A detailed case study was featured in the June 2018 issue of the prestigious Mix Interiors Magazine. The article refers to the project as a “major multi-award winning public-sector project”. An online version of this case study is available on the link below:

View article from Mix Interiors